Klagar du för mycket?

Klagar du för mycket?

Jun 24, 2024

"Genom att förändra de ord du använder när du uttrycker dig kan du förändra dina tankar och succesivt börja skapa det liv du alltid drömt om" ur En Klagofri värld av Will Bowen.


I den boken ger författaren oss en utmaning. Att låta bli att klaga, kritisera eller skvallra i 21 dagar. När man kommer på sig själv med att klaga, kritisera eller skvallra så flyttar man ett armband från ena armen till det andra (eller en sten från ena fickan till den andra eller något annat som påminner en - det är viktigt att utföra handlingen) och så börjar man om på dag 1 igen.


Jag ansåg mig inte vara en person som klagade särskilt mycket men har insett att jag klagar betydligt mer än jag trodde.


Jag har också insett att en del av de jag umgås med klagar oerhört mycket. Folk klagar på vad som helst. Men oftast på vädret, prisnivåer och sin eller andras hälsa.


Om man börjar lägga märke till det här så inser man att mycket tid går åt till att klaga eller skvallra när man pratar med någon. Det är som att allt negativt ska avhandlas varje gång man träffar någon vilket är rätt jobbigt och det höjer ju inte energinivån direkt.


Jag har inte klarat mina 21 dagar ännu. Mitt rekord är 11. Men jag kämpar på för jag märker att jag tänker och pratar på ett annat sätt och med tanke på vad jag själv känner när jag umgås med de som klagar eller skvallrar så antar jag att jag är trevligare att umågs med nu.


Det finns dock människor där jag faller tillbaka till en gammal jargong när jag pratar med dem och det får jag jobba hårt på för att undvika men det är helt klart värt det. Jag mår mycket bättre själv!


Även innan jag läste boken så jobbade jag mycket med mina tankar och att tänka positivare och inte älta eller oroa mig. Jag tror på att vi skapar våra liv med våra tankar men även om du har svårt att tro det så tro åtminstone på att du kommer att vara gladare i nuet om du fokuserar på positiva saker.


Det finns ju såklart situationer i livet när man måste prata om något negativt. Om inte annat så för att komma på en lösning. Men det är skillnad på vilka ord man väljer när man berättar om något, man kan säga saker på olika sätt.


Om du varje dag när du kommer hem från jobbet pratar med din partner om hur mycket du avskyr stället och allt korkat din idiotiske chef gjort så kanske du ska testa att sluta med det. Din partner kan med största sannorlikhet inte göra något åt saken (om han/hon inte råkar vara din chefs chef) och att du ältar samma sak varje dag gör inget gott för ert förhållande. Det är dessutom helt meningslöst, ditt jobb blir inte bättre och din chef blir inte smartare.


Lösningen på detta problem är oftast att byta jobb, så är det inte bättre då att prata om vilken typ av jobb du vill ha och vad som skulle få dig lycklig? Att prata i positiva ordalag och berätta något bra som faktiskt hände på ditt jobb? Allt kan ju inte vara nattsvart.


Testa! Du får se att det kommer förändra era kvällar, det kommer förmodligen att göra ditt jobb lite bättre eller så kommer ett nytt jobb att komma i din väg och kanske du t o m kommer slippa huvudvärken du dras med... Bra kemikalier frigörs i din kropp när du är positiv/glad/lycklig och dåliga när du är negativ/arg/stressad - men det är ett alldeles för stort ämne att ta upp i denna lilla artikel.


Så börja bara tänka på vad du säger så kommer du märka en förändring.


Läs boken och anta utmaningen! Den finns att köpa här t ex. (sponsrad länk)