Ditt Immunförsvar

Ditt Immunförsvar

Jun 03, 2024

Vårt Immunsystem


Här får du veta lite mer, väldigt förenklat, om vårt immunförsvar och hur man kan göra för att stödja det i vardagen. Du kommer att få lite exempel på näringsämnen som kan stärka det och hur du lätt får i dig dessa ämnen, samt lite andra tips som också är bra för din kropp.


Kroppen är ju en helhet och det finns inte en sak som ger dig ett starkt immunförsvar utan det är en kombination av många faktorer. När vi är i balans så kan kroppen läka det mesta den utsätts för.


Näring, Syre och Vatten är grundläggande och superviktiga att få i rätt mängd. Att röra sig och sova ordentligt är två andra faktorer som också är viktiga.


Att vara glad, pigg och umgås med människor som ger dig energi och inte bara tar den är också viktigt.


Vad gör immunförsvaret?


Immunsystemet skyddar oss mot virus, bakterier och annat som kroppen inte mår bra av. Vårt immunförsvar är aktivt hela tiden och lagar det som blir skadat och rensar ut restprodukter som inte kroppen behöver.


Celler har antigener på sin yta och dessa talar om för immunförsvaret om cellen hör till kroppen eller inte. De vita blodkropparna vet på så sätt vilka celler som ska bekämpas och vilka som ska vara kvar.


Är våra kroppar i balans så är vi självläkande - faktiskt helt självläkande.


Precis som du tar för givet att huden ska läka om du skär dig så ska det vara inuti våra kroppar också och allt vi stöter på ska läkas. Både skador och sjukdomar.


Att vara helt i balans är nästan en utopi men du kan göra mycket för att stärka din kropp och balansera den på bästa möjliga sätt. Att göra sitt bästa är allt man kan göra. Men det behöver inte vara ett hårt jobb att ta hand om sig själv.


För att stärka ditt immunsystem behöver du bygga upp cellerna i kroppen


Våra kroppar består av flera miljarder celler, alla dessa celler behöver näring, syre och vatten för att fungera som dom ska och göra sitt jobb.


Det finns lite olika skolor på hur mycket näring du behöver det svenska livsmedelsverket säger 500 gram frukt och grönt om dagen och den tyska motsvarigheten säger ca 1,5 kg per dag.


Jag rekommenderar att förutom att du äter så bra som möjligt även använder kosttillskott med bland annat vitaminer, mineraler, probiotika och övriga näringsämnen som du kanske inte får tillräckligt i ur kosten.


Vitaminer, mineraler och antioxidanter behövs för ett starkt immunförsvar


Vitamin A är viktigt för slemhinnorna i mage, tarm och luftvägar. Det är även viktigt för huden. Alltså de ställen i kroppen som först utsätts för virus och bakterier.


Vitamin C behövs när kroppen tillverkar antikroppar. C-vitamin skyddar också kroppens alla celler. Ny forskning visar på att man kan förkorta tiden man är sjuk på om man får i sig mer c-vitamin.


Zink stabiliserar hela immunförsvaret och behövs för läkning av sår och även för hudens kvalitet.


D-vitamin behövs för att balansera immunförsvaret och tarmen. Ett ökat intag av D vitamin skulle kunna förkorta tiden man är sjuk i influensa. Vitamin D kan också hjälpa vid inflammation och autoimmun sjukdom.


Vitamin B6 behövs även den vid kroppens egen producering av antikroppar och vita blodkroppar som är en del av immunförsvaret. Vitamin B6 används också vid bildandet av hemoglobin – ämnet i blodet som gör det möjligt att transportera syre. Det kosttillskott jag använder innehåller även en brunalg som stödjer syretransporten i blodet ytterligare.


Magnesium är viktig på flera ställen i immunförsvaret, bland annat för de vita blodkropparna


Pro-pre biotika. Goda tarmbakterier och fibrer är superviktiga för tarmhälsan. Ungefär 70% av immunförsvaret utgår ifrån tarmen (och även en massa annat bland annat mental hälsa vilket nyare forskning har visat) så att hålla sin tarm frisk är jätteviktigt för hela kroppen.


Tänk också på att många vitaminer och mineraler är beroende av varandra i rätt relation för att kroppen ska kunna använda dem optimalt.


Det räcker inte att bara ösa på med en mineral som man hört är bra eller fått veta att man har brist på, det viktiga är att kroppen kan tillgodogöra sig den och använda den – annars hamnar det bara i toaletten.


Fler tips för att stärka immunförsvaret


Rör på dig! Fysisk aktivitet är väldigt viktig för kroppen på flera olika sätt, även för immunförsvaret. Glöm inte den dagliga rörelsen, ta trappan i stället för hissen och kliv kanske av bussen en eller två hållplatser för tidigt.


Återhämtning är superviktigt! Sov ordentligt och vila när du behöver det. Kroppen behöver återhämta sig efter fysisk (och psykisk) aktivitet.


Undvik energitjuvar. De människor (eller situationer) som du märker att du inte mår bra av att vara med. Där du helt tappar sugen när du är i närheten av dem. Umgås med och gör det du mår bra av i så stor utsträckning det går. När vi mår bra och är glada utsöndras mycket bättre kemikalier i hjärnan och i våra körtlar än när vi är arga och ledsna. Detta påverkar hela kroppen och även immunförsvaret.


Ät bra och hälsosam mat som är lagad från grunden. Skippa processad mat och mat med konstiga tillsatser så långt det går! Fyll på med ett effektivt kosttillskott som säkerställer att näringen når cellerna.


Du ser det finns mycket du kan göra för att stärka ditt eget immunförsvar. Att se över kosten och veta att du får i dig tillräckligt med näring är första steget tycker jag.


Här kan du läsa mer om det kosttillskott jag rekommenderar och varför jag använt det i över tio år.


Ta hand om dig och njut av livet! Det är meningen vi ska vara energifyllda och glada. Att ändra sina tankar till positiva sådana gör allra mest för vår hälsa i längden!